Sposób przygotowania:
Sernik na zimno-3 kolorowy
Upiec biszkopt według swojego przepisu na biszkopt (każdy go inaczej, a ja podam mój) w standardowej tortownicy o średnicy 26 cm. Ubić całe jajka z kryształem i waniliowym, dodając stopniowo wodę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać w 1 stronę podbierając od spodu do góry, ruchem kołowym.
Masa musi być puszysta i kremowa, wlać na blachę. Zanim wleję ciasto na blachę, to wykładam spód tortownicy papierem śniadaniowym, a boków niczym nie smaruję i nie posypuję. Biszkopt piec (najlepiej poprzedniego dnia) w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut na termoobiegu lub grzałce górnej i dolnej, to zależy od pieca elektryczno-gazowego, która funkcja jest lepsza.
Potem zaraz obrócić biszkopt do góry dnem na jakimś naczyniu, by nie opadło. Gdy wystygnie wyjąć go delikatnie z tortownicy i przekroić na 2 równe części za pomocą nitki lub ostrego, długiego noża.
Złożenie sernika : Zrobić 2 masy-różową i białą do przełożenia 2 blatów biszkoptu oraz rozpuścić 1 galaretkę truskawkową według przepisu na opakowaniu, by tężejącą polać wierzch sernika na zimno. Na 1 blat biszkoptu nanieść masę różową i wyrównać powierzchnię, potem położyć 2 blat biszkoptu i nanieść masę białą, wyrównać powierzchnię.
Na masę białą dać tężejącą galaretkę truskawkową. Gotowy sernik na zimno wstawić do lodówki na parę godzin do całkowitego zastygnięcia i schłodzenia.
Masa musi być puszysta i kremowa, wlać na blachę. Zanim wleję ciasto na blachę, to wykładam spód tortownicy papierem śniadaniowym, a boków niczym nie smaruję i nie posypuję. Biszkopt piec (najlepiej poprzedniego dnia) w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut na termoobiegu lub grzałce górnej i dolnej, to zależy od pieca elektryczno-gazowego, która funkcja jest lepsza.
Potem zaraz obrócić biszkopt do góry dnem na jakimś naczyniu, by nie opadło. Gdy wystygnie wyjąć go delikatnie z tortownicy i przekroić na 2 równe części za pomocą nitki lub ostrego, długiego noża.
Złożenie sernika : Zrobić 2 masy-różową i białą do przełożenia 2 blatów biszkoptu oraz rozpuścić 1 galaretkę truskawkową według przepisu na opakowaniu, by tężejącą polać wierzch sernika na zimno. Na 1 blat biszkoptu nanieść masę różową i wyrównać powierzchnię, potem położyć 2 blat biszkoptu i nanieść masę białą, wyrównać powierzchnię.
Na masę białą dać tężejącą galaretkę truskawkową. Gotowy sernik na zimno wstawić do lodówki na parę godzin do całkowitego zastygnięcia i schłodzenia.
eliza135
gosia56
gusia1000
Di bloguje
gusia1000
BozenaMatuszczyk
gusia1000