p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Sernik na zimno, podwójnie truskawkowy 2

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Druga propozycja na Sernik na zimno, podwójnie truskawkowy

Sernik na zimno, podwójnie truskawkowy 2 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik na zimno, podwójnie truskawkowy 2

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno, podwójnie truskawkowy 2
Dokładnie wysmarować formę margaryną Kasia.
W 250 ml wrzącej wody rozpuścić 1 galaretkę truskawkową i 2 łyżki żelatyny. Ostudzić. W między czasie umyć truskawki, odszypułkować, podzielić na 2 części, jedną część pokroić w kostkę, drugą w plasterki, zostawić jedną dużą truskawkę.
Do miski przełożyć serek homogenizowany waniliowy i jogurt truskawkowy, dokładnie wymieszać, dodać truskawki pokrojone w kostkę, równomiernie je połączyć, dodać lekko tężejącą galaretkę, zamknąć pokrywę, postawić w lodówce tak by kominek był u góry. Rozpuścić drugą galaretkę w 350 ml wrzącej wody, ostudzić, poczekać aż lekko będzie tężeć. Wyciągnąć sernik z lodówki, delikatnie wyciągnąć kominek z formy, w jego miejsce włożyć pokrojone w plasterki truskawki, zalać galaretką, na środku położyć całą truskawkę. Delikatnie rozlać resztę galaretki po bokach ciasta, tak by powstał galaretkowy pasek, zamknąć formę i ponownie wstawić sernik do lodówki, aby wszystko dokładnie stężało. Sernik wyciągnąć, otworzyć delikatnie formę, aby dostało sie po bokach powietrze i sernik odkleił się od ścianek, za pomocą szerokiego noża przełożyć go na talerz.
Sernik na zimno, podwójnie truskawkowy 2
Etap 1
Sernik na zimno, podwójnie truskawkowy 2
Etap 2
Sernik na zimno, podwójnie truskawkowy 2
Etap 3