Sposób przygotowania:
Sernik na zimno jagodowo-kolorowy
Słoik jagód otworzyć i odcedzić owoce. Syrop odlać do osobnego naczynia. 600 g serka homogenizowanego połączyć z połową syropu jagodowego i delikatnie, dokładnie wymieszać. Serek zmieni kolor na jasny fioletowy. Mleko zagotować, niekoniecznie doprowadzając do kipienia. Do innego naczynia wsypać żelatynę. Zalać gorącym mlekiem i jak najdokładniej wymieszać, nie przejmując się, jeśli pojawią się grudki. Gdy mleko z żelatyną trochę ostygnie, przelać je przez sitko, oddzielając tym samym wszelkie nierozpuszczone bryłki. Następnie tak przygotowane mleko podzielić na pół i 1/2 szklanki wlać do serka z jagodami, a pozostałe 1/2 szklanki do reszty serka bez dodatków. Jeśli wolimy sernik bardziej słodki, można do każdej części serka dodać po łyżce cukru pudru i wymieszać. Blaszkę, w której będziemy przygotowywać sernik, wyłożyć biszkoptami. Kolejnym krokiem jest wylanie na biszkopty fioletowej, czyli jagodowej części serki homogenizowanego. Należy zrobić to delikatnie, bo nagłe wlanie takiej masy na biszkopty spowoduje ich wypłynięcie i zastygnięcie w połowie sernika, zamiast na jego dnie. Z tak przygotowaną pierwszą warstwą sernika, włożyć blaszkę do lodówki (bądź zamrażarki) i poczekać do momentu aż trochę stężeje. W międzyczasie przygotować osobno galaretki według przepisu na opakowaniu. Gdy serek jagodowy w naszej blaszce zastygnie, wyciągnąć blaszkę i delikatnie zalać go galaretką agrestową. Idąc powyższą ścieżką, gdy zastygnie galaretka agrestowa, zalać ją czystym serkiem homogenizowanym z żelatyną, po czym, gdy stężeje serek, zalać go galaretką cytrynową, w którą można delikatnie wmieszać owoce jagód. Wedle upodobań jagody można również dodać do górnej, jasnej, czyli waniliowej warstwy serka. Tak przygotowany sernik włożyć do lodówki i ćwiczyć cierpliwość. Powinien postać w chłodzie przez kilka godzin.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2