Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sernik na zimno na biszkopcie z jagodami i truskawkami zalanymi galaretką . Słodkie ochłodzenie na gorące popołudnie.

Sernik na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki maki
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa sernikowa
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 9 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 300 ml kremówki 30%
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • truskawki, jagody
  • 2 galaretki czerwone

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno
Biszkopt: Białka ubić z cukrem nadal ubijając dodać żółtka. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Wlać na blachę i upiec. Sernik: Twaróg utrzeć z cukrem pudrem. Zimną śmietanę ubić krótko na sztywno i wymieszać z serem. Żelatynę rozpuścić w letnim mleku, wlać do masy i wymieszać. Gdy masa jest rzadka włożyć do lodówki aż trochę stężeje. Tężejącą podzielić na pół i jedną część wyłożyć na biszkopt porozkładać umyte jagody i zalać resztą sernika. Na wierzchu ułożyć umyte i obrane z szypułek truskawki. Galaretki rozpuścić w 3,5 szkl wrzątku i tężejące wylać na ciasto.
Sernik na zimno
Białka ubić z cukrem nadal ubijając dodać żółtka. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Wlać na blachę i upiec
Sernik na zimno
Twaróg utrzeć z cukrem pudrem. Zimną śmietanę ubić krótko na sztywno i wymieszać z serem. Żelatynę rozpuścić w letnim mleku, wlać do masy i wymieszać
Sernik na zimno
Tężejącą podzielić na pół i jedną część wyłożyć na biszkopt porozkładać umyte jagody
Sernik na zimno
Jagody przykryć resztą sernika poukładać truskawki i zalać galaretka