kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Serowe mini pączki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pulchne, smaczne i mięciutkie pączki serowe. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu. Idealne na podwieczorek lub deser. Polecam.

Serowe mini pączki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowe mini pączki

 

  • 250 g serka twarogowego
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 op cukru waniliowego
  • 2 szkl mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Serowe mini pączki
Wieczorem serek twarogowy przekładamy na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym i odsączamy z płynu.

Następnego dnia: do garnka lub na głęboką patelnię wlewamy olej i stawiamy na małym ogniu, podgrzewamy. Do miski przekładamy odsączamy serek, jogurt, jajka, cukier i cukier waniliowy, miksujemy do połączenia się składników. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie miksujemy.

Małą łyżeczką nabieramy porcję ciasta i przekładamy na zwilżone wodą ręce, robimy małe kuleczki.

Smażymy na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Usmażone pączki przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Przekładamy do salaterki i posypujemy cukrem pudrem.
Serowe mini pączki
Serek twarogowy odsączamy na sitku przez całą noc.
Serowe mini pączki
W misce miksujemy jogurt, serek, jajka i oba cukry.
Serowe mini pączki
Do masy serowej dodajemy przesiąknąć mąkę i proszek.
Serowe mini pączki
Pączki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.