WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2145]

Syrniki z patelni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Syrniki czyli placki z białego sera smażone na patelni. Zrobiłam je w wersji lekko słodkiej z dodatkiem cukru waniliowego.

Syrniki z patelni Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Syrniki z patelni

 

  • 250g białego sera mielonego w kostce
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mały cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 małe jajko
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Syrniki z patelni

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę tortową, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszać. Wbić jajko. Włożyć biały ser. Wszystkie składniki zagnieść rękami na elastyczne ciasto. Można podsypać w razie potrzeby mąką.

Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 4-5 mm. Z ciasta szklanką lub inną foremką wyciąć np. kółka. Na patelni rozgrzać olej i ułożyć placki.

Smażyć je na małym ogniu przez kilka minut z obu stron na złotobrązowy kolor i wykładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.

Następnie przełożyć na półmisek. Można oprószyć cukrem pudrem lub podać np. z dżemem.

Syrniki z patelni
Usmażone syrniki wyłożóne na ręcznik papierowy
Syrniki z patelni
Pierwsza partia syrników ułożóna na patelni
Syrniki z patelni
Wycięte z ciasta kółka ułożóne na stolnicy
Syrniki z patelni
Zagniecione w misce ciasto serowe na syrniki
Syrniki z patelni
Składniki na syrniki w misce

Tagi:

ser placki dania