BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Serowe "chrupki" - mini pączki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dzisiaj polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie wprost rozpływające się w ustach serowe "chrupki" - mini pączki. Serowe chrupki to jak mini pączki serowe, które każdy z nas uwielbia,a przepis pochodzi ze starego ponad 20 lat zeszytu mojej mamy

Serowe "chrupki" - mini pączki Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Serowe "chrupki" - mini pączki

 

  • ser biały półtłusty 500 g,
  • jajka 5 szt,
  • cukier 4 łyżki
  • mąka 1,5 szkl,
  • soda 1 łyżka,
  • ocet słabszy 2 łyżki lub 1 łyżka octu 10 % + 1 łyżka wody,
  • Dodatkowo;
  • cukier puder do obsypania,
  • olej do głębokiego smażenia,

Sposób przygotowania:

Serowe "chrupki" - mini pączki
Ser biały półtłusty zmielić przez maszynkę do mięsa. Włożyć do miski dodając pozostałe składniki. Całość wymieszać na gładką masę.

W rondelku rozgrzać olej, łyżką nabierać różnej wielkości porcje ciasta i smażyć na złoty kolor. Usmażone pączki odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, a następnie obsypać cukrem pudrem.

Podawać z ulubioną kawą lub kakao albo po prostu z dobrą herbatką.
Serowe mini pączki
Ser biały zmielić przez maszynkę do mięsa
Serowe mini pączki
Do zmielonego sera dodać pozostałe składnikii wymieszać na gładką masę
Serowe mini pączki
W rondelku rozgrzać olej, łyżką nabierać różnej wielkości porcje masy
Serowe mini pączki
Masęwkładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć chrupki
Serowe mini pączki
Smażyć na złoty kolor z każdej strony
Serowe mini pączki
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
Serowe mini pączki
Następnie obsypać cukrem pudrem