WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1754]

Sezamowe bułeczki z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezamowe bułeczki z patelni na sodzie i proszku do pieczenia, bez dodatku drożdży. Są szybkie do zrobienia. Pysznie smakują na ciepło.

Sezamowe bułeczki z patelni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sezamowe bułeczki z patelni

 

  • 3/4szkl. mąki tortowej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody spożywczej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka ziarna sezamu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:

Sezamowe bułeczki z patelni

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Wsypać ziarno sezamu. Dodać jogurt grecki. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub jogurtu.

Ciasto odstawić na ok. 20 minut żeby odpoczęło. Następnie rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm. Wyciąć np. szklanką krążki.

Patelnię rozgrzać. Włożyć przygotowane bułeczki. Smażyć je bez tłuszczu na suchej patelni pod przykryciem z obu stron na rumiany kolor. Wyłożyć na tacę. Podawać lekko ciepłe.

Sezamowe bułeczki z patelni
Bułeczki sezamowe w trakcie smażenia na patelni
Sezamowe bułeczki z patelni
Uformowane bułęczki ułożone na suchej gorącej patelni
Sezamowe bułeczki z patelni
Zagniecione w misce ciasto na bułęczki sezamowe
Sezamowe bułeczki z patelni
Skłądniki na bułeczki sezamowe umieszczone w misce