Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Naleśniki twarogowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 160
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Oprócz wyjątkowego smaku są elastyczne i przyjemnie delikatne. Posiadają przepyszną twarogową nutę, które absolutnie nie dominuje, więc placki doskonale sprawdzą się również do przemycenia białego sera do diety tych, którzy za nim nie przepadają.

Naleśniki twarogowe

Składniki:

Naleśniki twarogowe

6 sztuk o średnicy 18 cm:

  • 1 jajko
  • 100 g twarogu (u mnie półtłusty)
  • 100 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 70 g mąki pszennej/orkiszowej
  • 1 łyżka cukru/ksylitolu (płaska; można więcej)
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo:

  • cynamon lub kilka kropli aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

Naleśniki twarogowe

Twaróg:

Naleśniki twarogowe
Jak w twarogu będą grudki to nic takiego.

Twaróg należy rozetrzeć za pomocą widelca.

Ciasto:

Naleśniki twarogowe
Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę - tak jak w przypadku klasycznych naleśników.

Jajko, cukier i sól ubić na puszystą masę oraz połączyć z mąką. Wlać mleko i ponownie zmiksować. Dodać twaróg oraz cynamon lub aromat waniliowy. Wszystko razem wymieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodać olej.

Ciasto odstawić na 5-10 minut, aby odpwiednio zgęstniało.

Smażenie:

Naleśniki twarogowe
Jeśli macie problem z przywieraniem naleśników do patelni to jej powierzchnię możecie delikatnie natłuścić.

Usmażyć placki.
Na rozgrzanej patelni energicznie rozprowadzić cienką warstwę ciasta.

Naleśniki smażyć z obu stron.