Sposób przygotowania:
Domowe bułki hamburgerowe
Drożdże rozkruszamy do miski, wsypujemy cukier, wlewamy mleko i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Do rozczynu dodajemy przesianą mąkę i sól i wyrabiamy ciasto mikserem około 15-20 minut. Gotowe, elastyczne, jednolite ciasto odstawiamy w ciepłe miejsc na około 2 godziny.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 8 dużych lub 16 małych bułeczek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.
Bułki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na środkową półkę. Pod blachę z bułkami wkładamy blachę wypełnioną wrzącą wodą tak aby w czasie pieczenia para unosiła się na bułki. Pieczemy je około 15-20 minut.
Po upieczeniu bułki wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 8 dużych lub 16 małych bułeczek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.
Bułki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na środkową półkę. Pod blachę z bułkami wkładamy blachę wypełnioną wrzącą wodą tak aby w czasie pieczenia para unosiła się na bułki. Pieczemy je około 15-20 minut.
Po upieczeniu bułki wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.