Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułki z serem
W rondelku podgrzać 1/2 szk mleka, dodać 2 łyżki cukru, czubatą łyżkę mąki i wkruszyć drożdże. Zaczyn wymieszać i przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Margarynę stopić w drugim rondelku. Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać. Jajka ubić z cukrem, wlać je do mąki, dodać wyrośnięty zaczyn oraz mleko i za pomocą drewnianej łyżki wymieszać składniki. Gdy się lekko połączą dodać stopiony tłuszcz i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie w drugiej misce umieścić twaróg i rozdrobnić go. Dodać jajka oraz cukier waniliowy i cukier zwykły do smaku i wymieszać ser. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić, podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąty. Na każdy wyłożyć po połowie sera, rozsmarować go na cieście. Najpierw jeden bok założyć do środka a potem drugi na ten pierwszy co da nam trzy warstwowy długi placek. Ostrym nożem ciąć placek na paski o dowolnej szerokości i biorąc dwa końce paska przekręcić je jeden koniec w lewo a drugi w prawo. Tak uformowane bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Bułki zostawić do wyrośnięcia a gdy wyrosną posmarować je jajkiem wymieszanym z mlekiem. Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 25 minut. Upieczone bułki wystudzić. Cukier utrzeć ze śmietanką i posmarować powstałym lukrem bułki.
gosiapiotrek23
zewa
O tak, domowe najlepsze :)