zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Drożdżowe bułki z serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszne i mięciutkie bułki drożdżowe z serem zadowolą każde podniebienie. Są łatwe do zrobienia. Smacznego

Drożdżowe bułki z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe bułki z serem

 

  • SER :
  • 600 g sera twarogowego półtłustego
  • 2 jajka
  • 16 g cukru waniliowego
  • cukier do smaku

 

 

  • LUKIER :
  • 1 szk cukru pudru
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułki z serem
W rondelku podgrzać 1/2 szk mleka, dodać 2 łyżki cukru, czubatą łyżkę mąki i wkruszyć drożdże. Zaczyn wymieszać i przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Margarynę stopić w drugim rondelku. Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać. Jajka ubić z cukrem, wlać je do mąki, dodać wyrośnięty zaczyn oraz mleko i za pomocą drewnianej łyżki wymieszać składniki. Gdy się lekko połączą dodać stopiony tłuszcz i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie w drugiej misce umieścić twaróg i rozdrobnić go. Dodać jajka oraz cukier waniliowy i cukier zwykły do smaku i wymieszać ser. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić, podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąty. Na każdy wyłożyć po połowie sera, rozsmarować go na cieście. Najpierw jeden bok założyć do środka a potem drugi na ten pierwszy co da nam trzy warstwowy długi placek. Ostrym nożem ciąć placek na paski o dowolnej szerokości i biorąc dwa końce paska przekręcić je jeden koniec w lewo a drugi w prawo. Tak uformowane bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Bułki zostawić do wyrośnięcia a gdy wyrosną posmarować je jajkiem wymieszanym z mlekiem. Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 25 minut. Upieczone bułki wystudzić. Cukier utrzeć ze śmietanką i posmarować powstałym lukrem bułki.
Drożdżowe bułki z serem
przygotować ser z jajkiem i cukrami i odstawić
Drożdżowe bułki z serem
rozwałkowac placek posmarować przygotowanym serem
Drożdżowe bułki z serem
pociąć ciasto na paski i zawinąć w bułki
Drożdżowe bułki z serem
bułki upiec wystudzić i posmarowac lukrem