Aga Z.

Aga Z.

Szef Kuchni
[Przepisów: 124]

Sgroppino-lody cytrynowe z wódką i winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sgroppino-lody cytrynowe z wódką i winem. Wenecki smak...

Sgroppino-lody cytrynowe z wódką i winem

Składniki:

Sgroppino-lody cytrynowe z wódką i winem

 

  • 120 gramów wódki
  • 1 szklanka musującego wina (w rejonie Wenecji Euganejskiej
  • będzie to wszechobecne prosecco)
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 300 ml cytrynowych lodów albo sorbetu
  • 4–6 kostek lodu

Sposób przygotowania:

Sgroppino-lody cytrynowe z wódką i winem
Włóż do blendera lody albo sorbet, lód, wódkę oraz wino i miksuj do uzyskania gęstego kremu — powinien bardzo powoli przelewać się do zmrożonych kieliszków na wino. Posyp skórką z cytryny i podawaj z małymi ły­żeczkami.

Przepis pochodzi z książki Marleny De Blasi „Tysiąc dni w Wenecji”. Tłumaczenie – Małgorzata Hesko-Kołodzińska. Wydawnictwo Literackie 2009