Sposób przygotowania:
Pomarańczowe włoskie ciasto karnawałowePrzygotowanie ciasta
![Pomarańczowe włoskie ciasto karnawałowe Pomarańczowe włoskie ciasto karnawałowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pomaranczowe-wloskie-ciasto-karnawalowe-452229.jpg)
Miksujemy jaja z cukrem i ziarnami z laski wanilii do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy skórkę z pomarańczy. Nie przerywając miksowania stopniowo dolewamy oliwę extravergine.
Gdy ciasto wchłonie olej, stopniowo wlewamy sok z pomarańczy, następnie mleko. Całość dokładnie miksujemy.
Na koniec do ciasta dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopniowo łyżka po łyżce.
Ciasto miksujemy ok. 3-4 min do uzyskania puszystej masy.
Pieczenie ciasta
![Pomarańczowe włoskie ciasto karnawałowe Pomarańczowe włoskie ciasto karnawałowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pomaranczowe-wloskie-ciasto-karnawalowe-452228.jpg)
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 24 x 17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy, po czym pieczemy ok. 40-50 min.
Przygotowanie ciasta do dekoracji
![Pomarańczowe włoskie ciasto karnawałowe Pomarańczowe włoskie ciasto karnawałowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pomaranczowe-wloskie-ciasto-karnawalowe-452227.jpg)
Upieczone ciasto odstawiamy na kratce do wystygnięcia.
Ciasto powinno mieć regularny kształt prostokąta.
Dekoracja ciasta cukrem pudrem
![Pomarańczowe włoskie ciasto karnawałowe Pomarańczowe włoskie ciasto karnawałowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pomaranczowe-wloskie-ciasto-karnawalowe-452232.jpg)
Wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem. Cukier puder powinien równomiernie pokryć całe ciasto.
Dekoracja ciasta kakao
![Pomarańczowe włoskie ciasto karnawałowe Pomarańczowe włoskie ciasto karnawałowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pomaranczowe-wloskie-ciasto-karnawalowe-452231.jpg)
Na środku ciasta kładziemy wycięty kształt lilii herbowej Florencji. Środek wzoru oprószamy kakao.
Przygotowanie kremu
![Pomarańczowe włoskie ciasto karnawałowe Pomarańczowe włoskie ciasto karnawałowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pomaranczowe-wloskie-ciasto-karnawalowe-452230.jpg)
W garnuszku zagotowujemy śmietanę, do której dodajemy kawałki gorzkiej czekolady. Całość dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy miękkie masło. Krem miksujemy na jednolitą, puszystą masę.
Na koniec dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, mieszamy.