Sposób przygotowania:
Pomarańczowe włoskie ciasto karnawałowePrzygotowanie ciasta
Miksujemy jaja z cukrem i ziarnami z laski wanilii do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy skórkę z pomarańczy. Nie przerywając miksowania stopniowo dolewamy oliwę extravergine.
Gdy ciasto wchłonie olej, stopniowo wlewamy sok z pomarańczy, następnie mleko. Całość dokładnie miksujemy.
Na koniec do ciasta dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopniowo łyżka po łyżce.
Ciasto miksujemy ok. 3-4 min do uzyskania puszystej masy.
Pieczenie ciasta
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 24 x 17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy, po czym pieczemy ok. 40-50 min.
Przygotowanie ciasta do dekoracji
Upieczone ciasto odstawiamy na kratce do wystygnięcia.
Ciasto powinno mieć regularny kształt prostokąta.
Dekoracja ciasta cukrem pudrem
Wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem. Cukier puder powinien równomiernie pokryć całe ciasto.
Dekoracja ciasta kakao
Na środku ciasta kładziemy wycięty kształt lilii herbowej Florencji. Środek wzoru oprószamy kakao.
Przygotowanie kremu
W garnuszku zagotowujemy śmietanę, do której dodajemy kawałki gorzkiej czekolady. Całość dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy miękkie masło. Krem miksujemy na jednolitą, puszystą masę.
Na koniec dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, mieszamy.