SUPERPRZEPIS

Pomarańczowe włoskie ciasto karnawałowe

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pomarańczowe włoskie ciasto karnawałowe Więcej zdjęć (2)

Schiacciata fiorentina - pomarańczowe ciasto karnawałowe, którego receptura pochodzi z Florencji. Ciasto udekorowane jest herbem Florencji, lilią, symbolizującą niepokalane rycerstwo.

Składniki:

Pomarańczowe włoskie ciasto karnawałowe

Ciasto

Dekoracja

  • cukier puder
  • gorzkie kakao

Krem

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe włoskie ciasto karnawałowe

Przygotowanie ciasta

Pomarańczowe włoskie ciasto karnawałowe
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Miksujemy jaja z cukrem i ziarnami z laski wanilii do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy skórkę z pomarańczy. Nie przerywając miksowania stopniowo dolewamy oliwę extravergine.

Gdy ciasto wchłonie olej, stopniowo wlewamy sok z pomarańczy, następnie mleko. Całość dokładnie miksujemy.

Na koniec do ciasta dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopniowo łyżka po łyżce.

Ciasto miksujemy ok. 3-4 min do uzyskania puszystej masy.

Pieczenie ciasta

Pomarańczowe włoskie ciasto karnawałowe
Pieczemy ciasto dopóki wierzch ciasta nie nabierze złocistej barwy.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 24 x 17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy, po czym pieczemy ok. 40-50 min.

Przygotowanie ciasta do dekoracji

Pomarańczowe włoskie ciasto karnawałowe
Ostudzone ciasto wyrównujemy, nadając mu kształt prostokąta.

Upieczone ciasto odstawiamy na kratce do wystygnięcia.

Ciasto powinno mieć regularny kształt prostokąta.

Dekoracja ciasta cukrem pudrem

Pomarańczowe włoskie ciasto karnawałowe

Wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem. Cukier puder powinien równomiernie pokryć całe ciasto.

Dekoracja ciasta kakao

Pomarańczowe włoskie ciasto karnawałowe

Na środku ciasta kładziemy wycięty kształt lilii herbowej Florencji. Środek wzoru oprószamy kakao.

Przygotowanie kremu

Pomarańczowe włoskie ciasto karnawałowe

W garnuszku zagotowujemy śmietanę, do której dodajemy kawałki gorzkiej czekolady. Całość dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy miękkie masło. Krem miksujemy na jednolitą, puszystą masę.

Na koniec dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, mieszamy.