Sposób przygotowania:
Chlebek-focaccia z suszonymi pomidorami i paprykąPrzygotowanie zaczynu
Przygotowanie zaczynu rozpoczynamy od wymieszania w miseczce suszonych drożdży, cukru i 150 ml letniej wody.
Przygotowany zaczyn odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.
Przygotowanie ciasta drożdżowego
Do dużej i głębokiej miski wsypujemy mąkę, którą mieszamy z 1 łyżeczką suszonego rozmarynu i oregano.
W środek mąki wlewamy zaczyn, ciasto zagniatamy.
Dodajemy ricottę i 1 łyżeczkę soli miałkiej. Całość dokładnie mieszamy.
Przygotowanie dodatków do ciasta
Paprykę i suszone pomidory kroimy w kosteczkę, które dodajemy do ciasta.
Ciasto dokładnie wyrabiamy, po czym odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Wyrastanie ciasta drożdżowego
Ciasto po prawie 2 godzinach wyrastania powinno podwoić swoja objętość.
W przypadku powolnego wyrastania możemy je przedłużyć o kolejne 30 minut.
Przygotowanie chlebka do pieczenia
Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do formy, przykrywamy ściereczką i na nowo odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Pieczenie chlebka
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni.
Wierzch ciasta smarujemy 1 łyżką oleju z oliwek i obsypujemy 1 łyżeczką gruboziarnistej soli, suszonym rozmarynem oraz oregano.
Chlebek pieczemy ok. 40-50 minut.
SylaUla