grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Chlebek-focaccia z suszonymi pomidorami i papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chlebek z ciasta drożdżowego z dodatkiem suszonych pomidorów, papryki, aromatyzowany rozmarynem i oregano, bardzo puszysty, dzięki dodatkowi ricotty.

Chlebek-focaccia z suszonymi pomidorami i papryką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chlebek-focaccia z suszonymi pomidorami i papryką

 

Sposób przygotowania:

Chlebek-focaccia z suszonymi pomidorami i papryką

Przygotowanie zaczynu

Chlebek-focaccia z suszonymi pomidorami i papryką

Przygotowanie zaczynu rozpoczynamy od wymieszania w miseczce suszonych drożdży, cukru i 150 ml letniej wody.

Przygotowany zaczyn odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Chlebek-focaccia z suszonymi pomidorami i papryką

Do dużej i głębokiej miski wsypujemy mąkę, którą mieszamy z 1 łyżeczką suszonego rozmarynu i oregano.

W środek mąki wlewamy zaczyn, ciasto zagniatamy.

Dodajemy ricottę i 1 łyżeczkę soli miałkiej. Całość dokładnie mieszamy.

Przygotowanie dodatków do ciasta

Chlebek-focaccia z suszonymi pomidorami i papryką
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu.

Paprykę i suszone pomidory kroimy w kosteczkę, które dodajemy do ciasta.

Ciasto dokładnie wyrabiamy, po czym odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

Wyrastanie ciasta drożdżowego

Chlebek-focaccia z suszonymi pomidorami i papryką
Ciasto szybko rośnie w wyłączonym piekarniku ale z włączonym światłem.

Ciasto po prawie 2 godzinach wyrastania powinno podwoić swoja objętość.

W przypadku powolnego wyrastania możemy je przedłużyć o kolejne 30 minut.

Przygotowanie chlebka do pieczenia

Chlebek-focaccia z suszonymi pomidorami i papryką
Chlebek możemy piec również w formie tzw. keksówce.

Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto przekładamy do formy, przykrywamy ściereczką i na nowo odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Pieczenie chlebka

Chlebek-focaccia z suszonymi pomidorami i papryką

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni.

Wierzch ciasta smarujemy 1 łyżką oleju z oliwek i obsypujemy 1 łyżeczką gruboziarnistej soli, suszonym rozmarynem oraz oregano.

Chlebek pieczemy ok. 40-50 minut.