nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Skórka pomarańczowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jest to przygotowany domowym sposobem znakomity dodatek do wszelakich wypieków i deserów.

Skórka pomarańczowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skórka pomarańczowa

 

  • skórka z 6 pomarańczy
  • 4 dość czubate łyżki białego cukru
  • odrobina wody

Sposób przygotowania:

Skórka pomarańczowa
Ze skórek z pomarańczy od wewnątrz usunąć w miarę możliwie dokładnie białą błonkę. Skórkę pokroić w kostkę. Przełożyć pokrojoną skórkę do garnuszka, dosypać do niej cukier oraz dolać wodę w takiej ilości, by sięgała ona do poziomu, do którego dostaje skórka. Gotować skórkę przez około 1,5 godziny na bardzo małym ogniu. Woda z garnka powinna się wygotować, a skóra powinna zrobić się jakby kandyzowana. Gotową skórkę przełożyć do szczelnego słoiczka. Skórkę przechowywać w lodówce.
Skórka pomarańczowa
W pomarańczowej skórce od wewnątrz należy usunąć charakterystyczną dla pomarańczy białą powłoczkę,błonkę.
Skórka pomarańczowa
Krojenie pomarańczowej skórki w miarę drobną kostkę.
Skórka pomarańczowa
Pokrojona w kostkę skórka przełożona do niewielkiego garnuszka.
Skórka pomarańczowa
Dodany do pokrojonej pomarańczowej skórki cukier oraz dolana woda.