Sposób przygotowania:
Skórka pomarańczowa z imbirem w syropie
Zanim poobierasz pomarańcze bardzo starannie je umyj w gorącej wodzie, aby pozbyć się z nich chemicznych środków konserwujących. Następnie obierz je bardzo cienko, bez albedo /białej skórki/. Obrane skórki zalej zimną wodą i mocz przez 2 doby, zmieniając wodę 3-4 razy dziennie. Po 2 dobach moczenia skórki włóż do rondelka i zalej zimną wodą i gotuj około 10 minut. Następnie odlej wodę, skórki ostudź i pokrój w cienkie paseczki.
Z cukru i wody ugotuj syrop, wrzuć do niego pokrojone skórki, plasterki świeżego imbiru i gotuj 10 minut na małym ogniu, stale mieszając. Odstaw z ognia i odstaw na 24 godziny. Po upływie tego czasu zagotuj skórki i jeżeli są już mocno nasycone syropem, tzn. są przezroczyste, usuń imbir, a skórki przełóż do słoiczków. Jeśli nie, to ponownie gotuj skórki jeszcze przez 5-10 minut. Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Z cukru i wody ugotuj syrop, wrzuć do niego pokrojone skórki, plasterki świeżego imbiru i gotuj 10 minut na małym ogniu, stale mieszając. Odstaw z ognia i odstaw na 24 godziny. Po upływie tego czasu zagotuj skórki i jeżeli są już mocno nasycone syropem, tzn. są przezroczyste, usuń imbir, a skórki przełóż do słoiczków. Jeśli nie, to ponownie gotuj skórki jeszcze przez 5-10 minut. Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku.