aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Skrzydełka z marchewką w piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Na niedzielny dodatek do ziemniaków polecam skrzydełka z dużą ilością marchewki duszone w piwie. Zarówno mięso jak i marchewka przechodzą aromatem piwa i dużą ilością przyprawy.

Skrzydełka z marchewką w piwie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełka z marchewką w piwie

 

  • 5 skrzydełek
  • 3 marchewki
  • 1 piwo
  • 3 łyżki przyprawy do mięsa
  • 1 łyżka ostrej papryki

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka z marchewką w piwie
Ze skrzydełek odcinamy lotki (nie będą sterczały do góry). Skrzydełka dokładnie je myjemy i układamy w garnku. W miseczce łączymy przyprawę do mięsa z ostrą papryką, posypujemy skrzydełka. Następnie do garnka delikatnie wlewamy piwo. Garnek przykrywamy pokrywką i stawiamy na mały gaz. Skrzydełka dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Następnie odkrywamy je i do końca dusimy je na wolnym ogniu, ale już bez przykrycia, żeby piwo mogło powoli odparowywać. Marchewki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce na dużych oczkach. Następnie wykładamy je na skrzydełka, mocno dociskając, żeby nasiąkły piwem. Skrzydełka z marchewką dusimy jeszcze przez ok.40 minut. Co jakiś czas polewamy je piwem w którym się duszą. Na talerze wykładamy skrzydełka z marchewką i polewamy je piwnym sosem. Podajemy jako dodatek do drugiego dania.
Skrzydełka z marchewką w piwie
Ze skrzydełek odcinamy lotki, myjemy i układamy w garnku.
Skrzydełka z marchewką w piwie
Posypujemy je przyprawą do mięsa wymieszaną z ostrą papryką.
Skrzydełka z marchewką w piwie
Delikatnie wlewamy piwo i dusimy pod przykryciem przez 30 minut.
Skrzydełka z marchewką w piwie
Na wierzchu skrzydełaek wykładamy startą marchewkę i dusimy do odparowania piwa.