luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Skrzydełka z kukurydzą i pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Daniem obiadowym są u nas dzisiaj skrzydełka miodowe z kukurydzą i pieczarkami

Skrzydełka z kukurydzą i pieczarkami

Składniki:

Skrzydełka z kukurydzą i pieczarkami

 

  • na 2 osoby
  • 6 skrzydełek
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 100 gr pieczarek
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • przyprawa do drobiu
  • przyprawa do ziemniaków
  • pół cebulki
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka z kukurydzą i pieczarkami
Skrzydełka oczyścić i umyć. Oliwę, sok z cytryny przyprawę do drobiu i miód wymieszać i natrzeć wszystkie skrzydełka. Pozostawić je w tej marynacie na ok 2-3 godziny. Ziemniaki obrać i obgotować razem razem z marchewką ok 10 min. Odcedzić i pokroić na spore kawałki, marchewkę na plasterki.
Skrzydełka przyrumienić z obu stron i włożyć do naczynia przygotowanego do duszenia. Osobno razem z cebulką przyrumienić pieczarki dodać do skrzydełek, posypać kukurydzą i drobno pokrojoną papryką. Ziemniaki skropić olejem, posypać przyprawą do ziemniaków i przemieszać, wyłożyć obok skrzydełek. podlać ok 200 ml wody lub bulionu warzywnego i dusić ok 20-25 min. Podawać udekorowane plastrem ananasa.