Bomika

Bomika

Kucharz
[Przepisów: 16]

śledzie najłatwiej jak tylko można

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

dla osób, które nie lubią się przemęczać w kuchni pyszne śledzie na każdą okazję

śledzie najłatwiej jak tylko można

Składniki:

śledzie najłatwiej jak tylko można

 

  • filety ze śledzia marynowane,
  • cebula wg ilości jaka lubimy,
  • rodzynki,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek
  • koncentrat pomidorowy
  • musztarda

Sposób przygotowania:

śledzie najłatwiej jak tylko można
cebule kroimy w piórka i szklimy na patelni dodając rodzynki w ilości wg uznania, doprawiamy do smaku pieprzem, solą. Wsypujemy majeranek /dość obficie/,dodajemy łyżeczkę musztardy- całość mieszamy i smażymy do zeszklenia cebulki /nie przypalamy bo będzie goryczka/ pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy- doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy płomień..kupione śledzie w occie płuczemy w zimnej wodzie i kroimy w dużą kostkę lub paski. Do pojemnika wkładamy połowę gorącej usmażonej cebuli- na to układamy śledzie i następna warstwa cebuli. Przykrywamy pojemnik i po ostygnięciu wkładamy do lodówki. Najlepsze są śledziki na drugi dzień. Smacznego!

Tagi:

śledzie