Sposób przygotowania:
Strucla makowa z orzechami i daktylami
Masa : Gotową masę makową wyłożyć z puszki do miski. Orzechy i daktyle rozdrobnić w rozdrabniaczu. Jednak najpierw rozdrobnić daktyle wyjąc je do miseczki a potem z uwagi na to, że daktyle są lekko kleiste po rozdrobnieniu rozdrobnić daktyle. Dodać je do masy i wymieszać.
Ciasto : Najpierw należy rozmieszać do płynnej konsystencji drożdże z cukrem i cukrem waniliowym. Potem do miski wsypać przesianą mąkę oraz dodać sól i wszystko wymieszać. Następnie do mąki dodać żółtka, śmietanę a także zetrzeć na tarce zimne masło i dodać płynne drożdże. Wymieszać wszystko używając drewnianej łyżki i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je potem na dwie części i każdą z nich cienko rozwałkować na prostokąty na długość blaszki, w której będą się piekły nasze strucle.
Wykonanie : Każde ciasto z wierzchu posmarować rozmąconym białkiem. Potem na każdym płacie rozsmarować po połowie przygotowanej masy. Zostawiając jeden brzeg bez masy tak około 3 cm, to ułatwi nie wypływanie masy spod spodu w trakcie pieczenia. Zaczynając od brzegu z masą zawijać rolady wzdłuż ciasta a potem końce zawinąć pod spód a łączenie powinno znajdować się pod roladą. Każdą z rolad zawinąć w papier do pieczenia wcześniej przycięty zostawiając trochę luzu.
Tak zawinięte urosną tyle ile powinny ale nie popękają a jeśli już to nie mocno. Brzegi papieru zawinąć pod spód i tak przygotowane strucle ułożyć na blaszce do pieczenia zostawiając między nimi odpowiednie odstępy.
Strucle należy piec 45-50 minut w zależności od piekarnika w temperaturze 175 180 stopni. Upieczone lekko przestudzić, następnie rozciąć papier wzdłuż strucli i polać przygotowanym z cukru pudru i mleka lukrem ale już prawie zimne ciasta. Na koniec dowolnie udekorować orzechami i posypać posypką. Kroić gdy lukier stężeje.
Ciasto : Najpierw należy rozmieszać do płynnej konsystencji drożdże z cukrem i cukrem waniliowym. Potem do miski wsypać przesianą mąkę oraz dodać sól i wszystko wymieszać. Następnie do mąki dodać żółtka, śmietanę a także zetrzeć na tarce zimne masło i dodać płynne drożdże. Wymieszać wszystko używając drewnianej łyżki i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je potem na dwie części i każdą z nich cienko rozwałkować na prostokąty na długość blaszki, w której będą się piekły nasze strucle.
Wykonanie : Każde ciasto z wierzchu posmarować rozmąconym białkiem. Potem na każdym płacie rozsmarować po połowie przygotowanej masy. Zostawiając jeden brzeg bez masy tak około 3 cm, to ułatwi nie wypływanie masy spod spodu w trakcie pieczenia. Zaczynając od brzegu z masą zawijać rolady wzdłuż ciasta a potem końce zawinąć pod spód a łączenie powinno znajdować się pod roladą. Każdą z rolad zawinąć w papier do pieczenia wcześniej przycięty zostawiając trochę luzu.
Tak zawinięte urosną tyle ile powinny ale nie popękają a jeśli już to nie mocno. Brzegi papieru zawinąć pod spód i tak przygotowane strucle ułożyć na blaszce do pieczenia zostawiając między nimi odpowiednie odstępy.
Strucle należy piec 45-50 minut w zależności od piekarnika w temperaturze 175 180 stopni. Upieczone lekko przestudzić, następnie rozciąć papier wzdłuż strucli i polać przygotowanym z cukru pudru i mleka lukrem ale już prawie zimne ciasta. Na koniec dowolnie udekorować orzechami i posypać posypką. Kroić gdy lukier stężeje.
ciasteczka
mocsłodkości
Czekoladka 2