zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Strucla makowa z orzechami i daktylami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Strucla makowa czyli tak zwany makowiec. Możemy piec go nie tylko na święta. Tak bez okazji do kawki też się nada.

Strucla makowa z orzechami i daktylami

Składniki:

Strucla makowa z orzechami i daktylami

 

  • Masa :
  • 900 g masy makowej z bakaliami
  • 200 g orzechów włoskich ( waga bez łupin )
  • 250 g suszonych daktyli ( waga bez pestek )

 

 

  • Dodatkowo :
  • kolorowa posypka do ciast
  • orzechy
  • 6 - 7 łyżek cukru pudru
  • 2 - 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Strucla makowa z orzechami i daktylami
Masa : Gotową masę makową wyłożyć z puszki do miski. Orzechy i daktyle rozdrobnić w rozdrabniaczu. Jednak najpierw rozdrobnić daktyle wyjąc je do miseczki a potem z uwagi na to, że daktyle są lekko kleiste po rozdrobnieniu rozdrobnić daktyle. Dodać je do masy i wymieszać. 

Ciasto : Najpierw należy rozmieszać do płynnej konsystencji drożdże z cukrem i cukrem waniliowym. Potem do miski wsypać przesianą mąkę oraz dodać sól i wszystko wymieszać. Następnie do mąki dodać żółtka, śmietanę a także zetrzeć na tarce zimne masło i dodać płynne drożdże. Wymieszać wszystko używając drewnianej łyżki i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je potem na dwie części i każdą z nich cienko rozwałkować na prostokąty na długość blaszki, w której będą się piekły nasze strucle. 

Wykonanie : Każde ciasto z wierzchu posmarować rozmąconym białkiem. Potem na każdym płacie rozsmarować po połowie przygotowanej masy. Zostawiając jeden brzeg bez masy tak około 3 cm, to ułatwi nie wypływanie masy spod spodu w trakcie pieczenia. Zaczynając od brzegu z masą zawijać rolady wzdłuż ciasta a potem końce zawinąć pod spód a łączenie powinno znajdować się pod roladą. Każdą z rolad zawinąć w papier do pieczenia wcześniej przycięty zostawiając trochę luzu. 

Tak zawinięte urosną tyle ile powinny ale nie popękają a jeśli już to nie mocno. Brzegi papieru zawinąć pod spód i tak przygotowane strucle ułożyć na blaszce do pieczenia zostawiając między nimi odpowiednie odstępy. 

Strucle należy piec 45-50 minut w zależności od piekarnika w temperaturze 175 180 stopni. Upieczone lekko przestudzić, następnie rozciąć papier wzdłuż strucli i polać przygotowanym z cukru pudru i mleka lukrem ale już prawie zimne ciasta. Na koniec dowolnie udekorować orzechami i posypać posypką. Kroić gdy lukier stężeje.