SUPERPRZEPIS

Śledzie po sułtańsku

  • 1
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Śledzie po sułtańsku Więcej zdjęć (3)

Kawałki ryby w towarzystwie niezwykle aromatycznej mieszanki to świetna propozycja dla fanów śledzika w pomidorach z nutą słodkości i delikatnym akcentem ostrości.

Składniki:

Śledzie po sułtańsku

 

  • 500 g płatów śledziowych Matias
  • sok z 1 cytryny

 

  • Zalewa pomidorowa:
  • 4 czerwona cebule
  • 300g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 150 g rodzynek
  • 1/2 łyżeczki koncentratu chilli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Śledzie po sułtańsku

ETAP 1:

Śledzie po sułtańsku
śledzie, zalać wodą i moczyć kilka godzin

1. Filety śledziowe zalać wodą, namoczyć przez około 3-4 godziny. Następnie odsączyć, pokroić w paski około 2 cm, skropić sokiem z cytryny i wstawić na około 2-3 godziny do chłodnego miejsca.

ETAP 2:

Śledzie po sułtańsku
cebulę czerwoną pokroić w piórka

2. Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć około 15 minut, po tym czasie odsączyć.

ETAP 3:

Śledzie po sułtańsku
pokrojoną cebulę przesmażyć dodać koncentrat pomidorowy

3. Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na rozgrzanym oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, koncentrat chilli, ketchup, rodzynki i całość chwilę smażyć.

Następnie doprawić do smaku cukrem i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.

ETAP 4:

Śledzie po sułtańsku
całość dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut

4. Po tym czasie zalewę pomidorową dokładnie wymieszać ze śledziami pokrojonymi w paski i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.