Sposób przygotowania:
Makaron z kolorowymi paprykami i parmezanem
Makaron świderki ugotować al dente we wrzątku lekko posolonym. Odcedzić i przelać zimą wodą aby zahartować.
Na patelni roztopić masło klarowane, podsmażyć pokrojoną cebulkę, dodać pokrojone w kostkę kolorowe papryki wcześniej umyte i pozbawione nasion. Dodać przecier pomidorowy i oliwę z oliwek, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać listki bazylii.
Wymieszać zawartość patelni z ugotowanym makaronem i nakładać na talerze, posypać startym parmezanem.
Na patelni roztopić masło klarowane, podsmażyć pokrojoną cebulkę, dodać pokrojone w kostkę kolorowe papryki wcześniej umyte i pozbawione nasion. Dodać przecier pomidorowy i oliwę z oliwek, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać listki bazylii.
Wymieszać zawartość patelni z ugotowanym makaronem i nakładać na talerze, posypać startym parmezanem.