jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 483]

Makaron z kolorowymi paprykami i parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie danie z makaronu typu świderki z papryką kolorową, duszoną i posypane startym serem parmezanem.

Makaron z kolorowymi paprykami i parmezanem

Składniki:

Makaron z kolorowymi paprykami i parmezanem

 

  • makaron świderki 150 g
  • papryki kolorowe 3 szt.
  • sól i pieprz do smaku
  • przecier pomidorowy 2 - 3 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • cebula 1 szt.
  • masło klarowane 2 łyżki
  • listki bazylii 20 szt.
  • Starty parmezan 150 g

Sposób przygotowania:

Makaron z kolorowymi paprykami i parmezanem
Makaron świderki ugotować al dente we wrzątku lekko posolonym. Odcedzić i przelać zimą wodą aby zahartować.

Na patelni roztopić masło klarowane, podsmażyć pokrojoną cebulkę, dodać pokrojone w kostkę kolorowe papryki wcześniej umyte i pozbawione nasion. Dodać przecier pomidorowy i oliwę z oliwek, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać listki bazylii.

Wymieszać zawartość patelni z ugotowanym makaronem i nakładać na talerze, posypać startym parmezanem.