Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Gotowane marynowane pomidorowe śledzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyśmienite śledzie z przepisu mojej mamy. Świeże tuszki śledziowe przekładane plastrami cebuli i gotowane w pomidorowej zalewie octowej.

Gotowane marynowane pomidorowe śledzie

Składniki:

Gotowane marynowane pomidorowe śledzie

 

  • 1 kg świeżych śledzi
  • 2 duże cebule
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 %
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • ok. 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Gotowane marynowane pomidorowe śledzie
Śledzie oczyścić, usunąć im ogony i górną płetwę, ostrożnie wyjąć ości.

Tuszki śledzi układać warstwami w garnku, przekładając je pokrojoną w plastry cebulą.

Do drugiego garnka przelać wodę, olej i ocet. Do tego dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, wymieszać, zagotować. Gorącą zalewą zalać śledzie.

Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Zamiast gotowania można śledzie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać je ok. 20-25 minut.

Gotowe śledzie ostudzić i odłożyć do lodówki na 3-4 dni, żeby w pełni nabrały smaku.

Tagi:

ryby śledź