Sposób przygotowania:
Śledź w oleju z cebulą i żurawiną
Śledzia zalewamy szklanką mleka wymieszanego z ½ szklanki wody i odstawiamy na minimum 3-4 godziny. Śledzia wyjmujemy z mleka i przekładamy go do miseczki i zalewamy wodą wymieszaną z octem i tak śledzia trzymamy około 2 godzin. Wyjmujemy z zalewy i każdy filet kroimy na 3-4 kawałki.
Żurawinę przesypujemy do kubeczka , zalewamy ją wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w cienkie pół talarki. W słoiku lub salaterce układamy śledzia, na nim cebulę i żurawinę i tak do momentu skończenia się składników. W boki wkładamy liście laurowe, ziela angielskie i ziarna pieprzu – wszystko zalewamy oliwą.
Tak przygotowanego śledzia odstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki.
Smacznego.
Żurawinę przesypujemy do kubeczka , zalewamy ją wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w cienkie pół talarki. W słoiku lub salaterce układamy śledzia, na nim cebulę i żurawinę i tak do momentu skończenia się składników. W boki wkładamy liście laurowe, ziela angielskie i ziarna pieprzu – wszystko zalewamy oliwą.
Tak przygotowanego śledzia odstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki.
Smacznego.