Sposób przygotowania:
Wiosenne śledzie w śmietanie
Filety śledziowe przekładamy do miski. zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie odlewamy wodę ze śledzi i jeszcze dodatkowo opłukujemy je pod bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki.
Pokrojone śledzie przekładamy do miski i dodajemy do nich majonez oraz sporą ilość pieprzu. Następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy śledzie. Szczypiorek płuczemy i osuszamy, drobno kroimy i posypujemy nim śledzie w miseczce.
Tak przygotowane śledzie odstawiamy na 20 minut na bok, żeby składniki przegryzły się.
Pokrojone śledzie przekładamy do miski i dodajemy do nich majonez oraz sporą ilość pieprzu. Następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy śledzie. Szczypiorek płuczemy i osuszamy, drobno kroimy i posypujemy nim śledzie w miseczce.
Tak przygotowane śledzie odstawiamy na 20 minut na bok, żeby składniki przegryzły się.