Sposób przygotowania:
Wieprzowina po japońskuETAP 1:
Wieprzowinę zamrożoną pokroić na cieniutkie plasterki.
Do miseczki wsypać ok. 1 łyżkę papryki słodkiej, większe pół łyżeczki papryki ostrej, większą szczyptę czosnku granulowanego i ok. 0,5 łyżeczki soli. Dodać pastę pomidorowo-paprykową (można zastąpić ketchupem ostrym), przecisnąć 4 ząbki czosnku i wlać ok. 3-4 łyżki oleju. Wymieszać.
Do takiej marynaty włożyć plasterki mięsa, dokładnie obtoczyć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia obrać marchewkę i cebulę i pokroić w cienkie plasterki. Przesmażyć na oleju do zrumienienia.
Na drugiej patelni usmażyć plasterki mięsa w marynacie. Mięso przełożyć na patelnię z warzywami. Patelnię po mięsie przepłukać niewielką ilością wody i tą wodę również przelać do warzyw. Patelnię przykryć i dusić kilkanaście minut aż cała woda odparuje. Na koniec można jeszcze doprawić do smaku.
W garnku ugotować ryż i podać go z wieprzowiną.