WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1263]

Wieprzowina po japońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wieprzowina na ostro po japońsku podana z ryżem to danie inspirowane kuchnią azjatycką. Jest pikantne, ale bardzo smaczne.

Wieprzowina po japońsku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wieprzowina po japońsku

 

  • ok. 300g karkówki wieprzowej (po pokrojeniu ok. 40 małych plasterków lub 30 większych)
  • 1 cebula
  • 1 nieduża marchewka
  • olej
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól
  • 4 ząbki czosnku (raczej takie mniejsze, jeśli duże to 2 góra 3)
  • czosnek granulowany
  • 1 łyżka pasty pomidorowo-paprykowej (ewentualnie pikantny ketchup)
  • 1 szklanka sypkiego ryżu

Sposób przygotowania:

Wieprzowina po japońsku

ETAP 1:

Wieprzowinę zamrożoną pokroić na cieniutkie plasterki.

Do miseczki wsypać ok. 1 łyżkę papryki słodkiej, większe pół łyżeczki papryki ostrej, większą szczyptę czosnku granulowanego i ok. 0,5 łyżeczki soli. Dodać pastę pomidorowo-paprykową (można zastąpić ketchupem ostrym), przecisnąć 4 ząbki czosnku i wlać ok. 3-4 łyżki oleju. Wymieszać.

Do takiej marynaty włożyć plasterki mięsa, dokładnie obtoczyć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia obrać marchewkę i cebulę i pokroić w cienkie plasterki. Przesmażyć na oleju do zrumienienia.

Na drugiej patelni usmażyć plasterki mięsa w marynacie. Mięso przełożyć na patelnię z warzywami. Patelnię po mięsie przepłukać niewielką ilością wody i tą wodę również przelać do warzyw. Patelnię przykryć i dusić kilkanaście minut aż cała woda odparuje. Na koniec można jeszcze doprawić do smaku.

W garnku ugotować ryż i podać go z wieprzowiną.

Wieprzowina po japońsku
Wieprzowina w plasterkach na ostro po japońsku