Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Śledziowa sałatka na krakersach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie wyobrażam sobie świąt bez sałatki śledziowej. Znam wiele przepisów, jednak przygotowana w ten sprawdzony sposób jest po prostu najlepsza.

Śledziowa sałatka na krakersach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śledziowa sałatka na krakersach

 

  • 1 opakowanie krakersów
  • 600 g płatów śledziowych solonych
  • 100 g sera żółtego
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 buraki
  • 1 cebula czerwona
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 300 g majonezu
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Śledziowa sałatka na krakersach

I

Śledziowa sałatka na krakersach

1. Buraki myję, osuszam, zawijam w folię aluminiową i piekę 40 minut w 180°C. Po upieczeniu studzę, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach

II

Śledziowa sałatka na krakersach

2. Śledzie zalewam zimną wodą, moczę około godziny, po tym czasie śledzie odlewam z wody i kroję w kostkę.
3. Cebulę obieram, drobno kroję. Ser, rzodkiewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek drobno siekam. Jajka oddzielam od żółtek, oddzielnie ścieram na tarce na drobnych oczkach. Majonez łączę z jogurtem, doprawiam pieprzem.
4. Na dnie blaszki układam krakersy, smaruję cienko sosem majonezowy.

III

Śledziowa sałatka na krakersach

5. Na sos nakładam białka, układam warstwę startych buraków, następnie śledzie, ponownie smaruję sosem.

IV

Śledziowa sałatka na krakersach

6. Sos posypuję posiekanym szczypiorkiem, układam warstwę krakersów.
7. Ciastka smaruję sosem i układam pozostałe warstwy z rzodkiewki, cebuli, ogórków, żółtko, smaruję pozostałym sosem i posypuję startym żółtym serem.

V

Śledziowa sałatka na krakersach

8. Sałatka gotowa, chłodzę w lodówce dwie godziny.
9. Smacznego.