Sposób przygotowania:
Śledziowa sałatka na krakersachI
1. Buraki myję, osuszam, zawijam w folię aluminiową i piekę 40 minut w 180°C. Po upieczeniu studzę, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach
II
2. Śledzie zalewam zimną wodą, moczę około godziny, po tym czasie śledzie odlewam z wody i kroję w kostkę.
3. Cebulę obieram, drobno kroję. Ser, rzodkiewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek drobno siekam. Jajka oddzielam od żółtek, oddzielnie ścieram na tarce na drobnych oczkach. Majonez łączę z jogurtem, doprawiam pieprzem.
4. Na dnie blaszki układam krakersy, smaruję cienko sosem majonezowy.
III
5. Na sos nakładam białka, układam warstwę startych buraków, następnie śledzie, ponownie smaruję sosem.
IV
6. Sos posypuję posiekanym szczypiorkiem, układam warstwę krakersów.
7. Ciastka smaruję sosem i układam pozostałe warstwy z rzodkiewki, cebuli, ogórków, żółtko, smaruję pozostałym sosem i posypuję startym żółtym serem.
V
8. Sałatka gotowa, chłodzę w lodówce dwie godziny.
9. Smacznego.
Czekoladka 2