Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Ślimaczki z miodem i orzechami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dość słodkie ślimaczki z ciasta francuskiego

Ślimaczki z miodem i orzechami

Składniki:

Ślimaczki z miodem i orzechami

 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • szklanka drobno posiekanych orzechów
  • 3 duże łyżki płynnego miodu
  • cynamon
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z miodem i orzechami
Orzechy (dowolne) ja użyłam laskowe łuskam i siekam na drobniutkie kawałki. Czekoladę również siekam na drobne kawałeczki a wręcz pyłek. Orzechy mieszam w miseczce w płynnym miodem. Ciasto francuskie rozwijam na stole i przecinam na 3 grube paski. Następnie smaruję całe ciasto miodem z orzechami. Na wierzch posypuję czekoladę. Każdy pasek zawijam w rulon. Każdy wałek kroję w plasterki o grubości ok 1,5cm. Ślimaczki delikatnie układam na blachę na papierze do pieczenia. Piekę ok 15-20 minut. Całość po upieczeniu można lekko natrzeć cukrem pudrem porządnie rozmieszanym z wodą. Mieszanka musi być bardzo rzadka, niemal przezroczysta. chodzi o to by wchłonęła w ciastka i nie było jej widać. Jednak ja tym razem zostawiłam ciasteczka takie jakie są :)