Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 449]

Ślimaczki z tortilli z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosta i smaczna przystawka, którą można przygotować z gotowych placków tortilli (wtedy powstaje naprawdę błyskawicznie) lub z tortilli domowej roboty.

Ślimaczki z tortilli z łososiem

Składniki:

Ślimaczki z tortilli z łososiem

 

  • porcja na dwa placki tortilli:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 50 ml gorącej wody
  • 1 płaska łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • 400 g wędzonego łososia w plastrach
  • kremowy serek czosnkowy
  • koperek

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z tortilli z łososiem
Przygotowujemy placki tortilli. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, a następnie gorącą wodę. Zagniatamy chwilę ciasto.

Dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto dalej. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie kulki i odstawiamy, aby "odpoczęło" na ok.20 minut.

Następnie kulki ciasta rozpłaszczamy, rozwałkowujemy i smażymy na patelni jak naleśniki, z obu stron, aż zaczną się przyrumieniać.

Ostudzone placki smarujemy serkiem, układamy plastry łososia. Zwijamy całość jak roladę. Kroimy na ślimaczki. 

Przed podaniem ślimaczki możemy posypać koperkiem.

Tagi:

przekąski