migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Rolada serowa z indykiem i szpinakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rolada serowa to pyszna przekąska, która przyciąga uwagę. Robiłam już wersję z kurczakiem i pieczarkami a teraz przygotowałam inną wersję- z mięsem mielonym z indyka i szpinakiem.

Rolada serowa z indykiem i szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada serowa z indykiem i szpinakiem

 

  • 250 g żółtego sera
  • 3 jajka
  • 5 kopiastych łyżek majonezu
  • 500 g mięsa mielonego z indyka, ja zmieliłam udziec
  • 300 g mrożonego szpinaku, ja dałam z własnych zapasów grubosiekany
  • sól,pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Rolada serowa z indykiem i szpinakiem
Szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę. Odstawić do wystudzenia. Do miski włożyć mięso mielone, dodać wystudzony szpinak oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Masę dokładnie wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Gotową masę odstawić.

Przygotować ciasto na roladę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do miski. Dodac jajka i majonez i całośc dokładnie wymieszać. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 15-20 minut aż wierzch się przyrumieni, funkcja termoobieg. Gdy ciasto serowe się zarumieni wystawić z piekarnika i chwilę przestudzić. Następnie na cieście rozłożyć wcześniej przygotowaną mięsną masę. Wzdłuż dłuższego boku zwinąć ciasno w roladę. Następnie roladę zawinąć w papier na którym piekło się ciasto serowe. Całą roladę zawinąć jeszcze w folie aluminiową, końce dobrze zwinąc jak cukierka. Zawinięta roladę ułożyc w piekarniku nagrzanym na 180 C i piec kolejne 30 minut, funkcja termoobieg. Po upieczeniu wystudzić i dobrze schłodzić w lodówce, potem kroić na plastry.
Rolada serowa z indykiem i szpinakiem
Szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę. Odstawić do wystudzenia.
Rolada serowa z indykiem i szpinakiem
Do miski włożyć mięso mielone, dodać wystudzony szpinak oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Masę dokładnie wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Gotową masę odstawić.
Rolada serowa z indykiem i szpinakiem
Przygotować ciasto na roladę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do miski. Dodac jajka i majonez i całośc dokładnie wymieszać. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować masę serową.
Rolada serowa z indykiem i szpinakiem
Gdy ciasto serowe się zarumieni wystawić z piekarnika i chwilę przestudzić. Następnie na cieście rozłożyć wcześniej przygotowaną mięsną masę. Wzdłuż dłuższego boku zwinąć ciasno w roladę.