Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Jogurtowy podpłomyk z kurczakiem, serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Podpłomyki to genialny pomysł na obiad - szybki, prosty, dodatki możemy dobierać wg upodobań dodatkowo to taka prawie pizza. Tym razem mam dla was delikatny podpłomyk na jogurcie z wyrazistym dodatkiem sera pleśniowego, kurczaka i brzoskwiń.

Jogurtowy podpłomyk z kurczakiem, serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowy podpłomyk z kurczakiem, serem

 

  • Jogurtowy podpłomyk :
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 150 gram jogurtu greckiego
  • Dodatki:
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • Sól, pieprz
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 100 gram sera z niebieską pleśnią np. Lazur
  • 4-5 szt. brzoskwiń z puszki
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 gałązka świeżego oregano lub bazylii

Sposób przygotowania:

Jogurtowy podpłomyk z kurczakiem, serem
Podpłomyk: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i sól mieszamy. Do mąki z dodatkami dodajemy jogurt mieszamy składniki łyżką a następnie zagniatamy ciasto na blacie podsypanym mąką. Zagniecione, jednolite i elastyczne ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

W międzyczasie filet z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy mięso solę, pieprzem i kurkumą. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na złoty kolor kawałki kurczaka (4-6 minut). Ser z pleśnią kroimy w kostkę, a brzoskwinie w plasterki.

Ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy na cienki placek (może być okrągły jak pizza, ale też podłużny). Patelnie rozgrzewamy. Na rozgrzaną patelnie kładziemy rozwałkowany placek i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażony placek przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i tak samo smażymy pozostałe placki.

Każdy podpłomyk spryskujemy oliwą, a następnie układamy na nich kawałki kurczaka, sera i brzoskwiń. Tak przygotowane podpłomyki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-8 minut lub do momentu rozpuszczenia i zarumienienie się sera.

Upieczone podpłomyki dekorujemy listkami oregano lub bazylii i serwujemy gorące.

Smacznego.
Jogurtowy podpłomyk z kurczakiem, serem
mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i sól mieszamy. Do mąki z dodatkami dodajemy jogurt mieszamy składniki łyżką a następnie zagniatamy ciasto na blacie podsypanym mąką. Zagniecione, jednolite i elastyczne ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Jogurtowy podpłomyk z kurczakiem, serem
W międzyczasie filet z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy mięso solę, pieprzem i kurkumą. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na złoty kolor kawałki kurczaka (4-6 minut). Ser z pleśnią kroimy w kostkę, a brzoskwinie w plasterki.
Jogurtowy podpłomyk z kurczakiem, serem
Ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy na cienki placek (może być okrągły jak pizza, ale też podłużny). Patelnie rozgrzewamy. Na rozgrzaną patelnie kładziemy rozwałkowany placek i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażony placek przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i tak samo smażymy pozostałe placki.
Jogurtowy podpłomyk z kurczakiem, serem
Każdy podpłomyk spryskujemy oliwą, a następnie układamy na nich kawałki kurczaka, sera i brzoskwiń. Tak przygotowane podpłomyki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-8 minut lub do momentu rozpuszczenia i zarumienienie się sera.