Sposób przygotowania:
Jogurtowy podpłomyk z kurczakiem, serem
Podpłomyk: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i sól mieszamy. Do mąki z dodatkami dodajemy jogurt mieszamy składniki łyżką a następnie zagniatamy ciasto na blacie podsypanym mąką. Zagniecione, jednolite i elastyczne ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
W międzyczasie filet z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy mięso solę, pieprzem i kurkumą. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na złoty kolor kawałki kurczaka (4-6 minut). Ser z pleśnią kroimy w kostkę, a brzoskwinie w plasterki.
Ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy na cienki placek (może być okrągły jak pizza, ale też podłużny). Patelnie rozgrzewamy. Na rozgrzaną patelnie kładziemy rozwałkowany placek i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażony placek przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i tak samo smażymy pozostałe placki.
Każdy podpłomyk spryskujemy oliwą, a następnie układamy na nich kawałki kurczaka, sera i brzoskwiń. Tak przygotowane podpłomyki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-8 minut lub do momentu rozpuszczenia i zarumienienie się sera.
Upieczone podpłomyki dekorujemy listkami oregano lub bazylii i serwujemy gorące.
Smacznego.
W międzyczasie filet z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy mięso solę, pieprzem i kurkumą. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na złoty kolor kawałki kurczaka (4-6 minut). Ser z pleśnią kroimy w kostkę, a brzoskwinie w plasterki.
Ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy na cienki placek (może być okrągły jak pizza, ale też podłużny). Patelnie rozgrzewamy. Na rozgrzaną patelnie kładziemy rozwałkowany placek i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażony placek przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i tak samo smażymy pozostałe placki.
Każdy podpłomyk spryskujemy oliwą, a następnie układamy na nich kawałki kurczaka, sera i brzoskwiń. Tak przygotowane podpłomyki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-8 minut lub do momentu rozpuszczenia i zarumienienie się sera.
Upieczone podpłomyki dekorujemy listkami oregano lub bazylii i serwujemy gorące.
Smacznego.