Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kiedy goście za drzwiami zawsze sprawdzają się takie francuskie ślimaczki. Można przygotować je na wiele sposobów, jeden z nich dzisiaj na "truskawkowo" u mnie.

Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • 8 truskawek kandyzowanych
  • 1 łyżka posypki dekoracyjnej czarno- białej

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi
Ciasto francuskie rozwijamy, na całej powierzchni smarujemy dżemem truskawkowym. Całość posypujemy cukrową posypką dekoracyjną biało-czerwoną. Na jednym z dłuższych boków układamy pokrojone w mniejsze kawałki truskawki kandyzowane. Następnie zwijamy ciasto w roladę zaczynając od strony ułożonych truskawek aby były one w samym środku. Powstałą roladę kroimy na około 2 cm plastry. Powstałe ślimaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi
ciasto francuskie rozwijamy i nakładamy dżem truskawkowy
Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi
smarujemy całą powierzchnię ciasta dżemem i posypujemy posypką dekoracyjną
Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi
truskawki kandyzowane układamy na dłuższym boku ciasta
Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi
zwijamy ciasto w roladę zaczynając z dłuższego boku z truskawkami i kroimy na plastry