Sposób przygotowania:
Śliwki w cukrze
1. Śliwki myjemy i usuwamy ogonki oraz pestki. Słoiki z nakrętkami również myjemy. W każdym słoiku układamy śliwki warstwami, przesypując je cukrem. 2. Mniej więcej co drugą warstwę lekko dociskamy, aby pozbyć się powietrza przebywającego między śliwkami. 3. Śliwki układamy do samego brzegu słoika, tak aby zakręcając go trzeba było je lekko docisnąć. 4. Tak przygotowane, zakręcone słoiki wstawiamy do garnka, nalewamy wodę do 3/4 wysokości słoików i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Czas liczymy od zagotowania się wody. 5. Po 30 minutach słoiki wyjmujemy, stawiamy do góry dnem i studzimy. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Pyza
peggi
Ja robię zawsze z węgierek, nie próbowałam z innych śliwek, ale głównym warunkiem jest to, aby ładnie odchodziły od pestek.
Słoiki w garnku zalewam zimną wodą :-)