peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Śliwki w cukrze

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Świetne do ciast, zawsze pod ręką.

Śliwki w cukrze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śliwki w cukrze

 

  • 3 kg śliwek (wychodzi 5 słoików ok 700 ml)
  • 6-8 łyżek cukru na każdy słoik

Sposób przygotowania:

Śliwki w cukrze
1. Śliwki myjemy i usuwamy ogonki oraz pestki. Słoiki z nakrętkami również myjemy. W każdym słoiku układamy śliwki warstwami, przesypując je cukrem. 2. Mniej więcej co drugą warstwę lekko dociskamy, aby pozbyć się powietrza przebywającego między śliwkami. 3. Śliwki układamy do samego brzegu słoika, tak aby zakręcając go trzeba było je lekko docisnąć. 4. Tak przygotowane, zakręcone słoiki wstawiamy do garnka, nalewamy wodę do 3/4 wysokości słoików i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Czas liczymy od zagotowania się wody. 5. Po 30 minutach słoiki wyjmujemy, stawiamy do góry dnem i studzimy. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Śliwki w cukrze
Śliwki w cukrze - układamy warstwami przesypując cukrem
Śliwki w cukrze
Śliwki w cukrze - układając poszczególne warstwy lekko dociskamy
Śliwki w cukrze
Śliwki w cukrze - warstwy układamy do samego brzegu słoika
Śliwki w cukrze
Śliwki w cukrze - zakręcone słoiki gotujemy przez 30 minut

Tagi:

śliwki