Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Śliwki węgierki w cukrze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Śliwki takie nadają do ciast i deserów.

Śliwki węgierki w cukrze Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śliwki węgierki w cukrze

 

  • 2 kg śliwki węgierki,
  • 70 dag cukier

 

Sposób przygotowania:

Śliwki węgierki w cukrze
Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Owoce włożyć do przygotowanych słoików, zasypać kilkoma łyżkami cukru, szczelnie zakręcić. Włożyć do garnka, zalać wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotować. Pasteryzować około 20 minut. Wystudzić, wynieść w chłodne miejsce.
Śliwki węgierki w cukrze
Śliwki węgierki w cukrze

Tagi:

śliwki