zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Śliwki węgierki w cukrze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Śliwki to idealny dodatek jak przetwór.

Śliwki węgierki w cukrze

Składniki:

Śliwki węgierki w cukrze

 

  • 1 kg śliwek, pół szklanki octu 10%, 1/2 szkl. wody

Sposób przygotowania:

Śliwki węgierki w cukrze
1kg śliwek wypestkować. Zagotować pół szklanki octu z 1/2 szkl. wody, ostudzić i zalać wypestkowane śliwki na 24 godziny. Następnie śliwki osączyć z octu na sito i układać w garnku lub słoju. Warstwę śliwek przysypać warstwą cukru. Przykryć to szmatką i położyć ciężki element. Cukier nie powinien się rozpuścić jeżeli śliwki są dobrze osączone.
Smacznego