SUPERPRZEPIS

Śliwki z migdałami pod kruszonką

  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Śliwki z migdałami pod kruszonką Więcej zdjęć (5)

Pyszny deser, który smakuje rewelacyjnie i na ciepło i na zimno. U nas jest to alternatywa na słodkość gdy goście za drzwiami :)

Składniki:

Śliwki z migdałami pod kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Śliwki z migdałami pod kruszonką
Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół, usuwamy pestki, kroimy każą połówkę na ćwiartki. Do kokilków przekładamy śliwki, oprószamy delikatnie cukrem i posypujemy migdałami. Z masła, mąki oraz cukru pudru przygotowujemy kruszonkę, którą rozcieramy w placach. Kruszonkę sypiemy na owoce. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Deser jest gotowy gdy kruszonka jest zarumieniona. Podajemy oprószając cukrem pudrem.
Śliwki z migdałami pod kruszonką
Etap 1 śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki
Śliwki z migdałami pod kruszonką
Etap 2 kroimy śliwki w mniejsze kawałki i przekładamy do naczynek
Śliwki z migdałami pod kruszonką
Etap 3 śliwki posypujemy cukrem i migdałami
Śliwki z migdałami pod kruszonką
Etap 4 na wierzch śliwek sypiemy kruszonkę i pieczemy

Tagi:

śliwki