misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Słodkie przetwory Michaeli

Suszone śliwki z migdałem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo zdrowa przekąska dla małych i dużych w miejsce tradycyjnych słodyczy...

Suszone śliwki z migdałem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Suszone śliwki z migdałem

 

 

Sposób przygotowania:

Suszone śliwki z migdałem
Do dużego garnka wlewamy wodę i wsypujemy 3 kg cukru, zagotowujemy. Syrop odstawiamy na chwilę aby ostygł do 60-70 stopni. Do tak przygotowanego syropu wkładamy 1 porcję śliwek wydrylowanych (śliwki należy przeciąć nożykiem i wyjąć pestkę). Obciążamy śliwki tak aby nie pływały po powierzchni (można użyć talerza), co jakiś czas mieszamy śliwki w syropie aby równo się wysyciły cukrem. Śliwki tak przygotowane zostawiamy na minimum 12 godzin ale nie dłużej niż dobę. Po tym czasie wyjmujemy śliwki na sito, odsączamy z syropu i płuczemy po bieżącą zimną wodą. Odsączamy z nadmiaru wody najpierw na sicie później na ręczniku papierowym. W każdą śliwkę wkładamy w miejsce pestki 1 migdał, tak przygotowane śliwki odkładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 45-50 stopni, suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Często mieszamy. Suszymy jednorazowo 2 godziny-3 godziny i wyłączamy piekarnik aby całkowicie śliwki wystygły. Suszymy tak kilkakrotnie (ok. 4 razy) w zależności jak bardzo suche owoce lubimy. Możemy owoce suszyć w specjalnej suszarce.

Syrop cukrowy po wysyceniu możemy jeszcze użyć trzykrotnie, z tym ,że po każdym kolejnym użyciu należy go zagotować. Przed 3 użyciem warto go wzbogacić ½ kg cukru.

Syrop po wysyceniu można zużyć do słodzenia napojów, ma intensywny kolor i smak. Owoce najlepiej przechowywać w papierowych torbach.

SMACZNEGO!
Suszone śliwki z migdałem
umyte śliwki nacimy nożykiem i wyjmujemy pestki...
Suszone śliwki z migdałem
wydrylowane śliwki wkładamy do gorącego syropu i obciążamy...
Suszone śliwki z migdałem
po ok. 20 godzinach wyjmujemy śliwki z syropu na sito...
Suszone śliwki z migdałem
opłukane i obsuszone śliwki nadziewamy migdałem i kładziemy na blaszce, suszymy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach...

Tagi:

śliwki