jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Śliwkowa zupa z naleśnikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Zupę tą możemy podawać na ciepło lub zimno. Pysznie smakuje także podana z makaronem lub z biszkoptami. Możemy ją przygotować także z mrożonych owoców.

Śliwkowa zupa z naleśnikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śliwkowa zupa z naleśnikiem

 

  • Składniki:
  • 0,5 kg śliwek ( u mnie węgierki),
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • Około 1/5 szklanki czerwonego wina,
  • Około 3 łyżki śmietany do zabielenia,
  • 1 kopiata łyżeczka maki ziemniaczanej,
  • Cynamon do smaku,
  • 2-3 naleśniki do podania,
  • Melisa do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Śliwkowa zupa z naleśnikiem
Do wina dodajemy rodzynki i moczymy około 1 godziny. Po tym czasie odcedzamy. Śliwki płuczemy i usuwamy z nich pestki. Tak przygotowane przekładamy do garnka, zalewamy około 1 litra wody i gotujemy do miękkości (około 10 minut). Gdy śliwki są miękkie zupę miksujemy. Ponownie zagotowujemy, słodzimy i zagęszczamy mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Na koniec całość zabielamy dodając śmietanę, doprawiamy cynamonem i zagotowujemy (bardzo krótko). Po zdjęciu z ognia dodajemy rodzynki oraz wino w którym się moczyły. Zupę rozlewamy na talerze. Podajemy z pokrojonym w paski naleśnikiem. Dodatkowo dekorujemy melisą.
Śliwkowa zupa z naleśnikiem
Przebrane śliwki moczymy w winie. następnie odcedzamy
Śliwkowa zupa z naleśnikiem
Śliwki po usunięciu pestek zalewamy wodą.
Śliwkowa zupa z naleśnikiem
Gdy śliwki będą miękkie zupę miksujemy, a następnie zabielamy
Śliwkowa zupa z naleśnikiem
Zupę podajemy z pokrojonym naleśnikiem