Smarkaty

Smarkaty

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

śliwkowe bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

pyszne ciasteczka na piknik lub dziecięce przyjęcie, smakuja także doroslym

śliwkowe bułeczki

Składniki:

śliwkowe bułeczki

 

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • roztrzepane białko
  • cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • serek homogenizowany naturalny - 15 dag
  • cukier puder - 6 łyżek
  • pełnotłuste mleko lub słodka smietanka 9% - 6 lyżek
  • olej słonecznikowy - 6 łyżek
  • śliwki - 16 sztuk
  • migdały - 16 sztuk (sparzone, obrane ze skórki i obtoczone w cukrze pudrze)
  • lukier (ja miksuje sok z cytryny z cukrem pudrem)

Sposób przygotowania:

śliwkowe bułeczki
Płaską blachę smarujemy olejem. Umyte, wytarte do sucha śliwki kroimy na połowy, pozbywamy się pestek, a w miejsce po nich kladziemy migdały. Owoce odstawiamy w chłodnie miejsce (ale nie do lodówki!). Mikserem ucieramy serek z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, mlekiem i olejem. Gdy skladniki się polacza, dodajemy 2 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie jednolite i gladkie, wykladamy na posypana maką stolnicę, dzielimy na 16 części. Każdą część rozwalkowujemy na prostokąt(jeden bok dwa razy dluższy od drugiego). W jednej części ciasto nacinamy, smarujemy roztrzepanym białkiem, a na drugą kładziemy śliwkę. Przykrywamy śliwkę częścia z nacięciem i zlepiamy brzegi. Ukladamy ciasteczka na blasze. (Możemy też rozwałkować ciasto na kwadraty i złączyc jego rogi po środku) wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut. Zarumienione ciasteczka zsuwamy na stolnicę i smarujemy lukrem, gdy sa jeszcze ciepłe.