ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Śliwkowe kruche ciasto z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo proste, szybkie, łatwe i smaczne ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką, jest aromatycznie pachnące.

Śliwkowe kruche ciasto  z kruszonką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śliwkowe kruche ciasto z kruszonką

 

  • mąka pszenna w tym 2 szklanki mąki krupczatki = 534 gram,
  • żółtka 3 sztuki "L",
  • margaryna zimna 150 gram,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • śliwki 1 kg

Sposób przygotowania:

Śliwkowe kruche ciasto z kruszonką

ETAP 1:

Śliwkowe kruche ciasto  z kruszonką
Mąka krupczatka z doda kruchości ciasta.

Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną razem z mąką krupczatką.

ETAP 2:

Śliwkowe kruche ciasto  z kruszonką
Można też dodać zimne masło lub palmę.

Dodać kawałki zimnej margaryny, cukier, cukier wanilinowy, żółtka.

ETAP 3:

Śliwkowe kruche ciasto  z kruszonką
Zamiast siekaczki można nożem połączyć a potem ręką wyrobić szybko ciasto.

Siekaczką do ciasta kruchego połączyć dokładnie wszystkie składniki ciasta, z ciasta kawałek odciąć na kruszonkę, zawiną w woreczek i schować do zamrażarki na 20 minut.

Resztę ciasta wylepić na dnie foremek do tart, 16 cm i 22 cm.

ETAP 4:

Śliwkowe kruche ciasto  z kruszonką

Umyte śliwki wypestkować i połówki śliwek skórką do dołu poukładać na cieście.

ETAP 5:

Śliwkowe kruche ciasto  z kruszonką

Wyjąc ciasto z zamrażarki i palcami skubać na kruszonkę na śliwki.

ETAP 6:

Śliwkowe kruche ciasto  z kruszonką

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, wystudzić i pokroić na porcje.