Sposób przygotowania:
Ciasto ze śliwkami i jabłkiem
Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne kroimy na kawałki. Jajka wybijamy i miksujemy z cukrem, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, olej, wodę i obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia.
Do przygotowanej dużej blaszki przekładamy większość ciasta (ok 3/4).
Jabłka i śliwki oprószamy cukrem. Mieszamy, a następnie oprószamy mąką i też mieszamy. Owoce przekładamy na ciasto i zalewamy pozostałym ciastem.
Pieczemy do suchego patyczka ok 45 min w 180 stopniach.
Do przygotowanej dużej blaszki przekładamy większość ciasta (ok 3/4).
Jabłka i śliwki oprószamy cukrem. Mieszamy, a następnie oprószamy mąką i też mieszamy. Owoce przekładamy na ciasto i zalewamy pozostałym ciastem.
Pieczemy do suchego patyczka ok 45 min w 180 stopniach.