Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Makaron z sosem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomysł na prosty, pyszny obiad. Makaron podany z intensywnym sosem grzybowym, zaprawionym słodką śmietanką i koperkiem.

Makaron z sosem grzybowym

Składniki:

Makaron z sosem grzybowym

 

  • 500g. makaronu kokardki
  • Sos grzybowy:
  • 500g. cienkiej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 500g. mrożonych lub świeżych, mieszanych grzybów leśnych
  • 1 łyżka smalcu
  • 500 ml. rosołu lub bulionu
  • 1 pęczek kopru
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem grzybowym
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić.

Sos grzybowy z kiełbasą: Na patelni rozgrzać smalec, przesmażyć pokrojoną w plastry kiełbasę, oraz posiekaną drobno cebulę.

Dodać grzyby, smażyć kolejne 10 min.

Sos podlać rosołem, dusić do miękkości grzybów.

Doprawić posiekanym drobno koperkiem, solą i pieprzem.

Śmietankę połączyć z mąką pszenną oraz chochlą gorącego sosu.

Mieszankę przelać do garnka, wymieszać, zostawić na gazie, na kolejne 2-3 min aby sos zgęstniał.

Makaron podawać polany sosem grzybowym.