iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Śliwkowe torciki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Robiłam zapasy na zimę i te słoiki mi nie złapały, więc z owoców zrobiłam pyszne ciasto.

Śliwkowe torciki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śliwkowe torciki

 

  • Ciasto:
  • 8 jajek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • Masa węgierkowa:
  • 2 szklanki śliwek węgierek takich ze słoika z syropem
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3/4 szklanki śmietany 30%
  • Masa brzoskwiniowa:
  • 2 szklanki brzoskwiń ze słoika
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3/4 szklanki śmietany 30%
  • Dodatkowo:
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 usztywniacz do bitej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Śliwkowe torciki
Ciasto: Białka ubić na sztywno z dodatkiem 8 łyżek wody i szczypty soli, następnie już do ubitych białek dodać cukier i ubijać, aż piana będzie biała i sztywna. Żółtka jajek bardzo ostrożnie połączyć z pianą i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wyłożonej papierem prostokątnej formy do pieczenia. Piec w temp do 180st około 25-30 min, ale trzeba kontrolować bo ja oczywiście zapomniałam spojrzeć na zegarek i piekłam na "oko" Masa węgierkowa: Śliwki odsączyć z syropu i zmiksować na gładką masę, dodać do niej przestudzoną galaretkę rozpuszczoną razem z żelatyną w 3/4 szklanki gorącej wody na koniec ostrożnie wmieszać w masę śliwkową ubitą na sztywno śmietankę. Masę brzoskwiniową przygotować w identyczny sposób jak masę węgierkową. Upieczone ciasto przeciąć na dwa blaty, jeden ułożyć na dnie formy w której się ciasto piekło i na nim kolejno wylać gęstniejące masy, przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto-masa brzoskwiniowa po jej zastygnięciu masa węgierkowa-ciasto. Wierzch ciasta polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i zanim czekolada zastygnie pociąć na kwadraty, każdą porcję udekorować ubitą śmietanką wymieszaną z usztywniaczem i cukrem pudrem, ozdobić owocami. Ciasto przed podaniem schłodzić.
Śliwkowe torciki
owoce dokładnie odsączyć z soku i zmiksować
Śliwkowe torciki
masę owocowa połaczyć z ubitą śmietanką
Śliwkowe torciki
gęstniejące masy kolejno lać na ciasto
Śliwkowe torciki
ciasto polać polewą i ozdobić śmietanką