Sposób przygotowania:
Śliwkowe torciki
Ciasto: Białka ubić na sztywno z dodatkiem 8 łyżek wody i szczypty soli, następnie już do ubitych białek dodać cukier i ubijać, aż piana będzie biała i sztywna. Żółtka jajek bardzo ostrożnie połączyć z pianą i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wyłożonej papierem prostokątnej formy do pieczenia. Piec w temp do 180st około 25-30 min, ale trzeba kontrolować bo ja oczywiście zapomniałam spojrzeć na zegarek i piekłam na "oko" Masa węgierkowa: Śliwki odsączyć z syropu i zmiksować na gładką masę, dodać do niej przestudzoną galaretkę rozpuszczoną razem z żelatyną w 3/4 szklanki gorącej wody na koniec ostrożnie wmieszać w masę śliwkową ubitą na sztywno śmietankę. Masę brzoskwiniową przygotować w identyczny sposób jak masę węgierkową. Upieczone ciasto przeciąć na dwa blaty, jeden ułożyć na dnie formy w której się ciasto piekło i na nim kolejno wylać gęstniejące masy, przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto-masa brzoskwiniowa po jej zastygnięciu masa węgierkowa-ciasto. Wierzch ciasta polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i zanim czekolada zastygnie pociąć na kwadraty, każdą porcję udekorować ubitą śmietanką wymieszaną z usztywniaczem i cukrem pudrem, ozdobić owocami. Ciasto przed podaniem schłodzić.