jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Słodka chwila

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Budyń czyli kisiel mleczny przyrządzany na bazie mleka i skrobi, podawany zwykle na słodko z różnymi dodatkami:)

Słodka chwila

Składniki:

Słodka chwila

 

  • 1 budyń o smaku krówki na 750 ml mleka
  • 0,75 l mleka pełnotłustego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 żółtko
  • 4-5 łyżek cukru kryształu
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki czekolady mlecznej
  • bita śmietana w spray`u do dekoracji

Sposób przygotowania:

Słodka chwila
Odlać 250 ml mleka, a resztę zagotować z dodatkiem cukru i masła.
W pozostałej ilości mleka rozmieszać proszek budyniowy
i wlać na gotujące się mleko, a kiedy masa zgęstnieje dodać żółtko i energicznie wymieszać. Zagotować, mieszając na małym ogniu i odstawić.
Orzechy i czekoladę posiekać.
Do przygotowanej masy dodać posiekane orzechy i dobrze wymieszać.
Na dno miseczki wsypać połowę porcji czekolady, następnie wlać budyń, a na wierzch kolejną porcję czekolady.
Ozdobić bitą śmietaną lub dowolnie.

Tagi:

czekolada