Sposób przygotowania:
Słodkie banany z grilla
Maliny podgrzewamy wcześniej na patelni tak, aby te malutkie pestki stały się chrupiące. Umytego wcześniej banana kładziemy na ruszcie grillowym wraz ze skórką. Ważne, żeby grill był już rozpalony. Po około 10 min ściągamy banana z rusztu. Jeżeli ktoś lubi bardziej miękkie owoce z grilla, proponuję poczekać, aż skórka banana stanie się czarna. Rozcinany wzdłuż skórkę banana i kładziemy do środka 2 kostki czekolady. Na 2,3 minuty kładziemy znowu na grilla, aby czekolada się rozpuściła. Następnie ściągamy, kładziemy na talerzu, posypujemy malinami i dekorujemy bitą śmietaną. Polecam.
edytaha
kasiekaj2
Maliny wrzucam dosłownie na chwilę, tak aby lekko się podsmażyły. Miąższ nie jest wtedy aż tak miękki i pasuje do dań z grilla. To taka moja kombinacja. Oczywiście nie trzeba tego robić. Natomiast jeśli chodzi o banany, to ja osobiście od razu polewam je bitą śmietaną, bo wtedy ona się tak delikatnie "rozpuszcza" i robi się taki śmietanowy sosik, często ciepły. Natomiast jeśli ktoś woli typową bitą śmietanę, to warto odczekać parę minut, aż banan ostygnie.
Klaud922