LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Słodko-ostre ogóreczki na zimę

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Idealne do wędlin, na kanapki. Zawsze znajdą miejsce na świątecznym stole.

Słodko-ostre ogóreczki na zimę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodko-ostre ogóreczki na zimę

 

  • ogórki małe 2 kg
  • sól 4 łyżki
  • cukier 0,5 kg
  • ocet 10% 3/4 szklanki
  • olej 8 łyżek
  • czosnek 2 główki
  • chili w proszku 2 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Słodko-ostre ogóreczki na zimę
Ogórki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, przekroić wzdłuż na połówki, przełożyć do naczynia i posypać solą. Przemieszać, nakryć i odstawić na jakieś 6 godzin. Następnie odlać z ogórków powstałą wodę. Ząbki czosnku obrać, pokroić na połówki i dodać do ogórków. Zagotować ocet, olej i cukier. Tak przygotowaną zalewą polać ogórki. Na koniec posypać chili, wymieszać i ponownie odstawić, tym razem aż na 12 godzin. Po tym czasie ogórki powkładać do słoików, zalać powstałą zalewą, zakręcić i odstawić w chłodne, ciemne miejsce. Nie pasteryzować.
Słodko-ostre ogóreczki na zimę
Pokrojone wzdłuż ogóreczki zasypane solą.
Słodko-ostre ogóreczki na zimę
Dodanie pokrojonego czosnku do połówek ogórków.
Słodko-ostre ogóreczki na zimę
Gotowanie zalewy octowo-cukrowej do ogórków.
Słodko-ostre ogóreczki na zimę
Posypanie chili ogórków polanych zalewą.