mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Słodziak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nazwa pochodzi od słodyczy, jaką wprost emanuje Słodziak. Jest smaczne, dość słodkie, niestety bardzo kaloryczne;)

Słodziak

Składniki:

Słodziak

 

  • 1 opak. krakersów Lajkonik 180g - 37 szt.
  • herbatniki - 36 szt.

 

  • Masa budyniowa:
  • 3/4 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 kostki masła

 

  • Masa śmietankowa:
  • 1 śnieżka + 200 ml mleka

 

  • Masa krówkowa:
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • na wierzch: orzechy w karmelu

Sposób przygotowania:

Słodziak
Dużą prostokątną blachę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć 1szą warstwę herbatników.

Przygotować masę budyniową: 1/2 l mleka zagotować, w 1/4 l rozmieszać budynie z cukrem, dodac do gotującego się mleka. Ostudzony budyń utrzeć z masłem (dodając po łyżce).

Masa śmietankowa: Śnieżkę ubić na mleku.

Masa krówkowa: Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia w garnku z grubym dnem cały czas mieszając. Gdy masa będzie beżowa, gęsta i wykaże tendencje do przypalania się, zdjąć garnek z ognia i ucierać masę kilka minut.

Ułożenie od dołu:
herbatniki
masa budyniowa
herbatniki + krakersy
bita śnieżka
krakersy
masa krówkowa
orzechy w karmelu