kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 574]

Smażona mozzarella

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smażoną mozzarellę ze smakowitym nadzieniem : wędliną i listkami bazylii. Chrupiąca skorupka i lekko płynny środek. Polecam.

Smażona mozzarella Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Smażona mozzarella

 

Sposób przygotowania:

Smażona mozzarella
Mozzarellę wyjmujemy z opakowania i przekładamy na sitko, odsączamy z zalewy.

Plasterek wędliny kroimy w kosteczkę. Listki bazylii myjemy i rwiemy rękoma na kilka części.

Do garnka wlewamy olej i stawiamy na gazie. Do miseczek wsypujemy mąkę, bułkę tartą i do jednej wybijamy jajko i mieszamy.

Mozzarellę przekładamy na deskę i ostrym nożykiem nacinamy kieszonkę, wyjmujemy trochę serka ze środka ( najlepiej łyżeczką ) i oprószamy solą i pieprzem.

Do środka wkładamy pokrojoną wędlinę i bazylię. Ponownie oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy nadciętą częścią i dociskamy.

Mozzarellę wkładamy kolejno do miseczek z mąką, jajkiem i bułką tartą. Mozzarellę wkładamy do rozgrzanego oleju i smażymy przez 4 minuty.
Smażona mozzarella
Do kieszonki wkładamy wędlinę i porwane listki bazylii
Smażona mozzarella
Do osobnych miseczek wsypujemy bułkę tartą, mąkę i wybijamy jajko.