Sposób przygotowania:
Domowa mozzarella z bazyliąETAP 1:
W 125 ml wody rozpuszczamy kwasek cytrynowy. Wlewamy razem z mlekiem do garnka i mieszamy.
ETAP 2:
Całość podgrzewamy do czasu osiągnięcia 32 stopni C. Następnie zestawiamy z ognia, wlewamy wodę wymieszaną z podpuszczką roślinną i mieszamy ok. pół minuty. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 5-7 minut, po tym czasie mleko powinno być już ścięte.
ETAP 3:
Ścięte mleko kroimy długim nożem w dużą kostkę i delikatnie mieszając podgrzewamy do temperatury 40 stopni. Zestawiamy z ognia i mieszamy 3 minuty.
ETAP 4:
Za pomocą łyżki cedzakowej skrzep przekładamy na durszlak wyłożony chustą serowarską.
ETAP 5:
Odciskamy lekko i formujemy kulę, którą kładziemy na głębokim talerzu i podgrzewamy w mikrofalówce przez minutę. Zlewamy nadmiar serwatki i ponownie podgrzewamy przez pół minuty.Po tym czasie ser razem z posiekaną bazylią ugniatamy na stolnicy (jest gorący, więc warto założyć gumowe rękawiczki).
ETAP 6:
Formujemy dowolny kształt i wkładamy na chwilę do zimnej wody. Przechowujemy w lodówce, w woreczku z serwatką.