Domowa mozzarella z bazylią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Metodą prób i błędów w końcu udało mi się uzyskać mozzarellę taką, jaką chciałam. Warto poświęcić chwilę i zrobić ją samemu.

Domowa mozzarella z bazylią

Składniki:

Domowa mozzarella z bazylią

 

  • świeżego" mleka (im lepsze mleko, tym lepszy ser - nie nadaje się do tego mleko UHT)
  • 125 ml wody + 3/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 30 ml wody + 3 krople podpuszczki roślinnej
  • 1 łyżka posiekanej bazylii

Sposób przygotowania:

Domowa mozzarella z bazylią

ETAP 1:

Domowa mozzarella z bazylią
Rozpuszczony kwasek cytrynowy dodajemy do mleka

W 125 ml wody rozpuszczamy kwasek cytrynowy. Wlewamy razem z mlekiem do garnka i mieszamy.

ETAP 2:

Domowa mozzarella z bazylią
Do podgrzanego mleka z kwaskiem cytrynowym dodajemy wodę z podpuszczką

Całość podgrzewamy do czasu osiągnięcia 32 stopni C. Następnie zestawiamy z ognia, wlewamy wodę wymieszaną z podpuszczką roślinną i mieszamy ok. pół minuty. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 5-7 minut, po tym czasie mleko powinno być już ścięte.

ETAP 3:

Domowa mozzarella z bazylią
Stężałe mleko kroimy w dużą kostkę i podgrzewamy

Ścięte mleko kroimy długim nożem w dużą kostkę i delikatnie mieszając podgrzewamy do temperatury 40 stopni. Zestawiamy z ognia i mieszamy 3 minuty.

ETAP 4:

Domowa mozzarella z bazylią
Skrzep przekładamy na chustę serowarską.

Za pomocą łyżki cedzakowej skrzep przekładamy na durszlak wyłożony chustą serowarską.

ETAP 5:

Domowa mozzarella z bazylią
Uformowaną kulę podgrzewamy w mikrofalówce

Odciskamy lekko i formujemy kulę, którą kładziemy na głębokim talerzu i podgrzewamy w mikrofalówce przez minutę. Zlewamy nadmiar serwatki i ponownie podgrzewamy przez pół minuty.Po tym czasie ser razem z posiekaną bazylią ugniatamy na stolnicy (jest gorący, więc warto założyć gumowe rękawiczki).

ETAP 6:

Domowa mozzarella z bazylią
Schładzamy przez chwilę w zimnej wodzie.

Formujemy dowolny kształt i wkładamy na chwilę do zimnej wody. Przechowujemy w lodówce, w woreczku z serwatką.