nuleczka

nuleczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Smażona wątróbka drobiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smażona wątróbka drobiowa jest jedną z potraw, którą pamiętam z dzieciństwa. Jest znakomita jako danie lub może stanowić bazę do pasztetu.

Smażona wątróbka drobiowa

Składniki:

Smażona wątróbka drobiowa

 

  • 500 g wątróbki
  • 2 średnie cebule
  • Sól
  • 5 łyżek masła

Sposób przygotowania:

Smażona wątróbka drobiowa
Wątróbkę oczyszczam z pozostałości po żółci i tętnic. Na maśle podsmażam pokrojoną w paski cebulę. Następnie dodaję wątróbkę. Smażę z obu stron aż będzie rumiana i usmażona. Pod koniec smażenia dodaję sól. Sól zawsze dodaję na koniec, inaczej wątróbka będzie twarda.

Tak przygotowana wątróbka może stanowić bazę do pasztetu.